Pala proizvodnja mleka

Bez autora
Mar 25 2024

Proizvodnja konzumnog kravljeg mleka u mlekarama u 2023. godini smanjena je za 7,5 procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

U četvrtom kvartalu došlo je do pada u proizvodnji konzumnog kravljeg mleka od 21,3 odsto u odnosu na isti period 2022, pokazuju nedavno objavljeni podaci o trendovima Republičkog zavoda za statistiku.

Otkupne cene kravljeg mleka porasle su za 17,9 odsto u periodu januar–decembar 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Ali u poslednjem kvartalu cene mleka bile su za 15,5 odsto niže u poređenju s istim periodom 2022.

Potrošačke cene kravljeg mleka porasle su za 50,7 odsto u 2023. u odnosu na isti period prethodne godine. U četvrtom kvartalu prosečna cena kravljeg mleka iznosila je 168,7 dinara po litru, što je rast od 20,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

– Na osnovu uporednog prikaza i prethodne analize možemo zaključiti da su otkupne cene kravljeg mleka imale tendenciju pada u prvih sedam meseci 2023. sa neznatnim rastom u poslednjih pet meseci, dok su potrošačke cene u 2023. godini bile stabilne – navodi se u poslednjoj analizi RZS.

Procene pokazuju da poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom kravljeg mleka distribuiraju mlekarama oko 59 odsto od ukupne proizvodnje.

Od količine kravljeg mleka koje ostaje na gazdinstvu, oko 41 biva iskorišćeno za ishranu članova gazdinstva i stoke. Na farmama se iskoristi oko 10 odsto, oko 22 procenata se preradi u mlečne proizvode (uglavnom sir i kajmak), dok ostatak (oko devet procenata) proizvođači prodaju direktno potrošačima. Prema istom izvoru, gubici na gazdinstvu su neznatni (do 0,1 odsto).

Zastupljenost kravljeg mleka u ukupnoj proizvodnji mleka na gazdinstvima u Srbiji iznosi oko 97 odsto, a ostalo čine ovčije i kozje mleko.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika Udruženja „Naše mleko”, „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije” i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković razgovaralo se o najvažnijim pitanjima koja trenutno muče proizvođače. Kako je preneo „Agroklub”, oni su najviše pogođeni sniženim otkupnim cenama jer je, kako su naveli, kompanija „Megle” iz Kragujevca smanjila cenu mleka za tri dinara po litru, tako da su proizvođači izrazili zabrinutost da će i ostale mlekare slediti taj primer.

Marko Peić Tukuljac iz Subotice, koji je prisustvovao ovom sastanku, izjavio je za taj portal da je ministarka Tanasković obavestila proizvođače da nema linearnog pada cene mleka, kao i da je kompanija „Megle” objasnila kako je došlo do pada kvaliteta otkupne sirovine, što je to uticalo na smanjenje cene. Takođe, ministarka je rekla da svi koji misle da su oštećeni po kvalitetu, odnosno da ih je mlekara „zakinula” mogu u Nacionalnoj laboratoriji da urade superanalizu o svom trošku. Ukoliko ta nova analiza pokaže suprotno od onoga što je mlekara prikazala, ministarstvo će preuzeti odgovornost i biće ustanovljeno u čemu je problem. Takođe je rečeno i da se kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda i dalje kontrolišu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik